Monday, 21 November 2016

NASI GANJA

Pertama kali dengar nama Nasi Ganja secara tiba2 terus tekak teringin nak makan...tertanya2 gak sedap sangat ke nasi ni sampai digelar Nasi Ganja gitu....mesti ketagih sapa2 yg mkn nasi ni kan....kebtulan di Fb saya lihat ada yang kongsikan resipinya...so apalagi terus pegi cari bahan2 untuk buat nasi ganja ni...kebetulan besday hubby dah hampir....kiranya hidangan untuk celebrate besday dia la ni...

NASI GANJA
Sumber: Fb Ida Shahida
Bahan untuk nasi (6 orang)
4cwn beras-disyorkan beras Basmathi(saya gunakan beras Siam Cap Pisang)
6 cwn air (atau ikut jer sukatan beras anda seharian)
Bwg putih 4 ulas*
Bwg merah 8 ulas*
3 btg kulit kayu manis*
3 kuntum bunga lawang*
5 bj buah pelaga*
3 kuntum bunga cengkih*
1 bungkus sup Adabi kecil*(serbuk)
6-8 titis pewarna kuning telur
6 camca besar sos cili Maggi
Garam,gula,serbuk perisa
Minyak masak,minyak sapi

Cara membuatnya:
1.Bahan2 yg bertanda* ditumis dengan minyak masak sedikit dan campur dengan minyak sapi sikit,agak2 1/4 cwn).
2.Dah siap tumis masukkan air dan pewarna kuning telur,kacau biar sebati.
3.Masukkan 6 camca besar sos cili Maggi,garam,gula dan serbuk perisa(jika suka).Masaklah seperti biasa.

AYAM GORENG BEREMPAH
1 ekor ayam dipotong 8-12 ketul
2 sdm serbuk kunyit
2 bungkus kecil rempah kari ayam
1 sdm serbuk ketumbar-jika suka
1 sk jintan manis-jika suka
Garam,gula
3 tangkai daun kari dimayang
Dikisar dengan air:
10 ulas bwg merah
6  ulas bwg putih
halia 2"
2 btg serai

Campurkan semua bahan dlm mangkuk besar.Pastikan adunan kental dan dpt menyalut ayam dengan sempurna.Kacau sebati dan perap ayam selama 30 minit.Goreng dgn api kuat-sederhana-perlahan(main api supaya  ayam masak sekata.Klu tak kontrol api dgn baik nanti rempah yg ats ayam tu hangus pula...jadi hati2 ye.
Jika anda ada oven atau microwave boleh lah dicook dulu isi ayam tu  selama 12-15 minit.Bila dah cook keluarkan,pastu baru masukkan ke dlm adunan rempah ratus tadi...perapkan.bila buat mcm ni isi ayam betul2 masak sempurna dan cantik keadaannya bila digoreng dlm kuali-kiranya elak hangus dan tidak masak isi didalam.


Gandingan Nasi Ganja...Dalca Daging
Ayam Goreng Berempah
Pajeri Nenas

Acar Timun
Jom Try Buat....

Monday, 14 November 2016

KUIH AKOK KKEDUT

 Assalamualaikum wbt....alhamdulillah setelah hampir 8 bulan berhibernat...hihihi...akhirnya hari ni baru berkesempatan untuk update blog....semuanya gara2 kamera kesayanganku rosak....bila hantar kat kedai...maunya seribu lebih atau beli yang baru....termenung sekejap...akhirnya bawak balik umah dan dok peram kat kabinet dapur.....ketika raya aidilfitri baru2 ni  mintak tolong adik ipar yang kerja kat KL belikan lensa yang baru....harganya hampir   cecah riban gak le....apapun redha je laa...kalu tak mau mereput kamera tu ....apapun gambar akok ni saya ambil guna HP jer...banyak sangat gambar masakan saya amik dengan HP jer sementara tunggu kamera dibaiki.....Baiklah kita terus ke resipi hari ni...walaupun saya dok kat Kelantan tapi tak pernah amik tau pasal resipi akok ni...almaklumlah nak makan  beli jer...tak berbaloi rasanya nak buat sendiri...namun tatkala saya menjenguk ke blog Azlita....terasa ingin mencuba buat sendiri akok ni...ohhh rupa2nya senang jer nak buat akok ni...yg penting ada keinginan nak mencubanya yekkkk....
jom layan resipi kat bwah ni....

KUIH AKOK KKEDUT
Sumber:Azlita Masam Manis
Olahan:Mamamia

Bahan2:
6 biji telur ayam-buang tali pusatnya untuk hilangkan hanyir
200 ml santan pekat-ita guna 100ml santan KARA + air untuk dptkan 200ml(saya gunakan santan segar)
100ml air-sebaiknya air kelapa(saya guna air kelapa)
150gm nisan/gula melaka
2 sdb gula pasir (kalau tak suka manis tak perlu letak)
30gm tepung gandum
1 helai daun pandan disimpul
1/2 sdt garam
4 helai daun pandan

Cara membuatnya:


 Masak nisan bersama gula,air dan daun pandan yang disimpul.Bila gula dah larut,tuangkan santan yang dikisar bersama daun pandan.Kacau rata dan biarkan suam.kemudian ditapis.
 Ambil 4 helai daun pandan,potong halus masukkan dlm blender dan kisar bersama santan.
 Masukkan telur,tepung dan garam ke dalam blender dan kisar hingga rata.
 Tuangkan adunan telur ke dlam adunan nisan dan gaul rata.Kemudian tapis.Adunan akan berbuih macam dlm gambar.Buih ini harus dibuang supaya akok kita cantik kedutannya.Jika tak dibuang nanti kedutnya tak cantik dan permukaan akok juga tidak cantik.

 Adunan akok ini memang akan cair.Inilah adunan akok yang telah dibuang buihnya.
 Sediakan loyang muffin.Griskan loyang dengan minyak.Panaskan oven pada suhu 200C api atas bawah.
 Masukkan acuan muffin yg telah dipanaskan 15 minit...tuang adunan akok kita tadi 3/4 acuan.Bakar selama 20 minit.
 Rupa akok bila dibakar...ia akan naik menggelembung...bila dah dikeluarkan ia akan berkedut2..
 Akok yang telah dikeluarkan dari oven...secara automatik akan mengecut.....
 Ni le kejadian akok kkedut tu.....memang sedap sangat...

Jom Try Buat..

Thursday, 31 March 2016

LALA TAM PLON

Anak sulung saya... Isya sangat menggemari lala ni...masak la apa-apapun pasti akan habis diratahnya....sebelum ni kalau masak lala saya tak ikut resipipun...apa yang terlintas kat kepala itulah yang saya masak...selalunya saya blend cili kering,bawang merah,bawang putih..pastu tumis....kemudian campaklah apa yang ada kat dalam fridge tu...serai ke,tomato ke....letak daun limau purut...siapp....kali ni saya cari resipi kat blog..apa lagi jenis masakan yang boleh dibuat dengan lala ni...bila tengok Azlita Masam Manis masak Lala Tam Plon ni rasa berkenan pulak...tambah2 gambar yang dimuatkan memang meleleh air liur weii....berdasarkan penerangan kak ita..Lala Tam Plon ni lebih kurang cam masak sweet sour....so kena try nih...resipi ni letak sos pranem..sebab tak de saya gantikan dengan jus lemon yang kebetulan dah lama dok bertapa kat dalam fridge tu...kalau tak de lemon boleh je gantikan dengan jus limau nipis atau limau kasturi......rasanya memang sedappp sangat...memang tak rugi ler try resipi ni...terima kasih pada kak ita kerana berkongsi resipi yang sedap sangat ni...resipi asal katanya adalah dari Dicda MyResipi....jom lihat resipinya......

Bahan-bahan:
1 kg lala

Bahan tumis
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Bahan2 di atas ni dihiris halus

Bahan Sos
Sos tiram
Sos pranem-saya gantikan dengan perahan lemon
Sos cili
Sos tomato
Cili boh-saya gantikan dengan cili kering yg  dikisar

Bahan sampingan:
Tomato dipotong dadu
Karot dihiris halus
Cili hijau dihiris halus-saya gantikan dengan cili padi  hijau
Sedikit air
Tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
Daun limau purut
1batang serai diketuk-saya tambah

Cara membuatnya:

 Cuci bersih lala...rendam seketika dan toskan
 Potong dadu tomato,hiris halus bawang besar,halia,bawang putih,karot dan cili padi
 Panaskan minyak,masukkan bahan tumis hingga naik bau.Masukkan semua bahan sos.Masak hingga kuah mendidih ,kemudian masukkan air.
Bancuh 1 sdm tepung jagung dengan 1/4 cawan air...
 Masukkan tomato,karot,daun limau purut,cili padi,jus lemon dan lala.Kacau hingga sebati.Akhir sekali tuang bancuhan tepung jagung dan perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa.masak hingga air mendidih.Tutup api.
 Hidangkan dengan nasi panas
Jom Try Buat....

Wednesday, 30 March 2016

ROTI BERSOSEJ ALA CONEY DOG

 Anak2 saya suka sangat bawak bekal ke sekolah....selalu saya buatkan Nasi Lemak,Nasi Goreng,Mi/Bihun Goreng....tapi yang selalu mendapat permintaan tinggi adalah Roti Bersosej Ala Coney Dog nilah......cara nak buatnya senang sangat dan saya tak rujuk mana2 resipi pun main belasah ikut suka saya jer....tapi roti ni sangat sedap dan mengenyangkan ...kalau pembaca diluar sana yang kebuntuan idea untuk menyediakan bekal untuk anak2 saya syorkan boleh try wat resipi ni pulak...meh tengok bahan2 dan cara membuatnya



 ROTI BERSOSEJ ALA CONEY DOG
Oleh:MamaMia



 Gunakan sosej yang premium cam brand Marina atau Ayamas sebab rasanya berbeza jika menggunakan jenama yang ekonomi..
 Celur sekejap.Bila mendidih tutup apidan toskan sosej terse but.

Coleslaw....campuran karot dan kobis yang dicincang halus ...campurkan dengan sedikit mayonis,gula gaul biar sebati dan simpan dalam fridge...kalau nak buat tuk bfast boleh buat sebelah malam lagi... 

 Gunakan roti hotdog 10 biji pasai sosej ada 10 bijikan...baru tak membazir...kalau family kecik tu pandai2lah ejas yer
 Belah dua roti,tapi jangan sampai putus weiii....letakkan daun salad atau apa2 sayur yang korang suka cam tomato ke atau timun.Pastu letakkan sesudu coleslaw dan ratakan.Barulah letak sosej yang telah dicelur tadi.
 Saya  suka guna Sos Cili jenama Life begitu juga Sos Lada Hitam ..masukkan dalam beg plastik kecil dan gunting bucunya kemudian paipkan ke atas sosej dan roti
 Taraaa....siap untuk makan....sedap dan mengenyangkan...


Jom try buat....

Tuesday, 29 March 2016

ROTI ARAB a.k.a ROTI PURI

Roti Puri atau sesetengah orang memanggilnya Roti Arab ni memang menjadi salah satu makanan kegemaran kami sekeluarga.Selalunya saya buat untuk bekpes...tpi kadang2 buat untuk dinner jugak kalau dah tak de idea nak masak..hihihi...sebelum ni, kami memang tak pernah merasa Roti Puri...bila cubaan pertama saya buat Roti Puri yang diambil dari blog AlongRoz terus jatuh cinta...bahan2 untuk membuatnya simple saja dan memang ngam sangat kalau dicicah dengan Kari Ayam....pekena 2 biji dah tersadai kikiki....nak buatnya kena ikut step by step yang betul...kalau tak.. jadi tension bila Roti Puri tak menggelembung bila kita goreng...apa-apapun practice makes perfect.....untuk resipinya boleh rujuk DISINI...saya cuma tunjukkan langkah demi langkah untuk menyenangkan pembaca yang tak pernah lagi buat Roti Puri nih...

ROTI ARAB a.k.a ROTI PURI
Oleh:MamaMia Kitchen

Gelembung elok jer kan...

Cara membuatnya:
Tepung digaul dengan yis.
Mentega,minyak dan gula dibancuh dengan air suam
Kemudian  satukan semua bahan dan uli hingga licin dan kental.Perapselama 1 jam dalam bekas yang bertutup.
Uli semula dan bulat-bulatkan dalam 18 biji.
Canai nipis lebih kurang 0.4cm...tabur papan canai dengan sedikit tepung gandum dan alas dengan plastik time nak menggelek untuk mengelakkan tepung melekat pada penggelek.
Panaskan minyak dan goreng sebiji-sebiji,tunggu hingga kembung dulu baru diterbalikkan...
Ni le hasilnya..
Enak dimakan bersama Kari Ayam...nyum..nyummm


Jom Try Buat..

CONGO BAR


Bila saya tengok Azlina Ina wat tutorial kat fb cara nak buat Congo Bar ni nampak cam senang sangat....terus terlio plak nak makan Congo Bar ni....selepas ke kedai bakeri tuk beli bahan2 nya terus saya kelentung kelentang kat dapur tuk siapkan Congo Bar ni....cara nak buatnya sangat simple...bahan2 juga mudah didapati....bagi saya Congo Bar ni enak dimakan ketika panas2 sebab time tu coklat cip masih mencair lagi...bila dah sejuk Congo Bar ni...coklat cip juga mula mengeras....tapi anak2 saya sangat menggemarinya siap minta saya buat lagi ....terima kasih pada Azlina Ina atas perkongsian resipi yang simple dan sedap ni...



CONGO BAR
Sumber:fb Azlina Ina
Olahan:Mamamia


Bahan2:
1 3/4 cawan gula perang
3/4 ketul butter/ 150gm
1 sk esen vanila
3 biji telur gred A/B
3 1/2 cawan tepung gandum diayak bersama
1 sk baking powder
1 cawan coklat cip
Sedikit badam keping

 Pukul butter ,gula perang dan esen vanila.Guna handwisk pun boleh hingga agak2 gula sebati...tapi saya syorkan guna mixer lagi cepat..

 Masukkan telur satu persatu dan pukul sebati.
 Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil gaul guna senduk.
 Masukkan coklat cip dan gaul sebati.Tinggalkan sedikit untuk tabur diatasnya.
 Ratakan dalam loyang saiz 7 x 7 atau 8 x 8 yang dialas baking paper.Tabur coklat cip dan kepingan badam.Badam tak perlu dibakar dahulu ye.Guna api atas bawah pada suhu 160C selama 40 minit.
 Siap dibakar

Enak dimakan ketika panas2 kerana coklat cip masih mencair....


Jom Try Buat