Friday, 13 March 2015

KUIH NONA MANIS


Assalamualaikum wbt....anda pernah makan tak kuih ni? Rupanya seakan-akan kuih kosui tapi rasa sebenarnya tidak....kali pertama saya melihat kuih ini ketika singgah di blog masam manis dan setelah mendengar penerangan dari kak ita yang mengatakan kuih ini berasal dari Indonesia terus tertarik untuk mencubanya....dan hasilnya memang tidak menghampakan...kuih ini rasanya seakan-akan tepung pelita ,kalau kat kelantan rasanya pula cam tepung boko beras....jadi kalau nak rasa kuih ni kenalah merajinkan diri membuatnya...ok terima kasih yang tidak terhingga sekali lagi pada kak ita kerana berkongsi resipi yang  enak ini...jom kita lihat resipinya.

 

KUIH NONA MANIS

Sumber:Masam Manis

 

Bahan-bahan:

Bahan A

1 biji telur

1/2 cawan gula halus

1 cawan santan

1 cawan tepung gandum

 

1.Pukul telur hingga kembang (kalau nak blender pun ok gak).

2.Dalam bekas lain,satukan gula,tepung gandum dan santan,kacau rata.Ketepikan.

 

Bahan B

1/2 cawan santan pekat

1/2 cawan air pandan(ambil 5 helai daun pandan dan kisar bersama 1/2 cawan air),kemudian tapis.

1/4 cawan gula halus

1/4 cawan tepung jagung

secubit garam

pewarna hijau apple

 

1.Satukan air pandan dan santan,campurkan dengan gula,tepung jagung,garam dan sedikit pewarna hijau.Kacau sampai sebati dan tidak berbintil-bintil.

2.Masak dengan api sederhana hingga ia meletup-letup,berkilat dan sedikit pekat.

3.Satukan adunan A dan B,kacau rata sehingga ia menjadi adunan yang pekat dan licin.Ketepikan.

 

Bahan C

1 cawan santan pekat

1 sudu besar tepung gandum (saya tambah 1 sdb lagi supaya adunan kental sedikit)

1/2 sdt garam

 

1. Satukan semua bahan C,masak atas api sederhana sambil sentiasa dikacau hingga pekat.

2.Tunggu suam sedikit,masukkan dalam piping bag.

3.Seterusnya panaskan kukusan hingga airnya mendidih,balut kukusan dengan kain supaya air tidak menitis pada kuih.

4.Sediakan acuan lompang yang kecil,oleskan acuan dengan minyak,tuangkan adunan hijau dalam acuan hingga 3/4 penuh.

5.Paipkan adunan putih di tengah-tengah adunan hijau hingga adunan naik penuh.

6.Kukus selama 7-10 minit.Biarkan sejuk sebelum dikeluarkan dari acuan.

 

 Taraaaa...dah siap..sesuai dijadikan minum petang...

 


No comments:

Post a Comment