PENGAT PISANG KELAT LEGA
Oleh:MamaMia Kitchen
Bahan-bahan:
12 biji pisang kelat laga dibelah dua
4 cawan santan sederhana pekat
1 keping gula melaka
2 sdm gula pasir
1 sdm biji sagu direndam dalam air panas sekejap,kemudian toskan
2 sdt garam
1 helai daun pandan dicarik2 dan disimpul
Inilah rupa Pisang Kelat Lega bagi pembaca yang masih blurrr ngan rupa pisang nih...
Cara membuatnya:
Pisang dibelah dua..
Satukan semua bahan didalam periuk dan panaskan hingga gula melaka hancur.Kemudian masukkan pisang dan kacau sekali sekala hingga mendidih...sesuaikan rasa....biarkan selama 8 minit dan tutup api.
Siap...pengat pisang tak perlu dibiarkan mendidih terlalu lama ..nanti pisang akan lembik.Pisang akan masak lagi walaupun api telah dipadam kerana proses pemanasan masih berterusan....tu pasal biarkan ia mendidih sekejap jer....barulah pisang tu elok jer..
Pekena semangkuk best gak...
Jom Try Buat...
No comments:
Post a Comment