BIHUN GORENG SINGAPORE
Sumber:fizalgk.blogspot
Olahan semula:MamaMia Kitchen
Bahan2:
Bahan tumis (dikisar)
3 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 sdb udang kering
Bahan A
squid ball/fish ball-hiris-saya gantikan dengan sotong segar
Fish cake-hiris-tak letak sb tak de stok
Udang segar secukupnya
Bahan B
2/3 biji telur digoreng hancur-saya tak letak
Bahan C
Sawi-hiris nipis-tak letak
Kobis-hiris
Lobak merah-potong memanjang seperti bilah mancis
1 biji lada benggala dipotong memanjang-saya tambah
Bahan D
1 kiub ikan bilis
2 sdb lada hitam-ditumbuk
garam dan gula secukup rasa
1 bungkus bihun-saya rendam semalaman dengan air sejuk
Cara2:
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi.
Masukkan sedikit air dan masukkan bahan D ....
Diikuti dengan bahan A
Kacau sebati sehingga semua bahan mesra
Masukkan bihun dan kacau sehingga semua bahan menyaluti bihun.
Akhir sekali masukkan bahan C dan B dan masak hingga bihun sedikit kering dan tutup api.
siappp...
*Enak dihidangkan bersama sambal kicap iaitu kisar kicap manis kipas udang dengan cili padi dan bawang putih yang digoreng terlebih dahulu dan perahkan limau kasturi.
*Jika bihun agak keras sedikit boleh ditambah air sedikit demi sedikit.
Jom Try Buat...
No comments:
Post a Comment