GULAI AYAM SIMPLE TAPI SEDAP
Oleh:MamaMia Kitchen
Bahan2:
3/4 ekor ayam-potong ikut suka
2 biji kentang dipotong 4
5 ulas bawang merah dimayang
2 ulas bawang putih dimayang
1 " halia dimayang
1 liter santan sederhana pekat
3 sudu makan serbuk kari ayam-saya guna jenama Babas
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
1 keping asam gelugor
Garam ,gula
Serbuk perasa
Mayang bawang merah,bawang putih n halia.
Cuci bersih ayam.
3 sdm rempah kari dibancuh dengan air panas...
1 liter santan yang sederhana pekat.
Cara menyediakannya:
Pansakan minyak,tumis kulit kayu manis,bunga lawang dan buah pelaga.Kemudian masukkan semua bahan yang telah dimayang dan goreng hingga bawang kekuningan dan sedikit garing.
Masukkan rempah kari yang telah dibancuh tadi dan kacau hingga sebati.
Rempah kari ni perlu dimasak lama sedikit supaya betul2 masak (lebih kurang 10 mini)t dan perlu dikacau selalu supaya tidak hangit...inilah rahsia bagaimana nak menyedapkan gulai kita tu.Boleh tambahkan sedikit air (1/2 cawan) jika agak kering.
Kemudian masukkan ayam dan gaul hingga rempah tadi menyaluti keseluruhan bahagian ayam.
Masukkan ubi kentang dan gaul rata.
Barulah dimasukkan santan.Kacau seketika dan masukkan asam gelugor,garam, gula dan serbuk perasa.Biarkan mendidih dan masaklah lagi selama 10 minit.
Bila gulai dah pecah minyak ...sesuaikan rasanya, dan tutup api.
Sesuai dimakan dengan nasi ataupun dicicah dengan roti...
Jom Try Buat...
No comments:
Post a Comment