BROWNIES KACANG
Sumber:fb Norhayati Mohd Razali
Olahan:Mamamia
Bahan2:
3/4 cawan tpg gandum diayak bersama 1/2 sk baking powder
3/4 cwn gula perang
2 sdb gula halus
2 biji telur
1 sk esen vanila
1/4 cwn serbuk koko
1 sk nescafe
170 gm coklat masakan
6 sdb marjerin
Secubit garam
Kekacang/coklat cip
Cara membuatnya:
Cairkan coklat masakan beserta marjerin,serbuk koko dan nescafe secara double boiler.Sejukkan.
Dlm bekas lain,pukul telur bersama gula perang dan gula halus hingga larut.
Masukkan esen vanila dan garam.Kacau sebati.
Masukkan adunan coklat dan kacau lagi supaya sebati.
Tuangkan tepung sedikit demi sedikit sambil kacau sebati.
Masukkan kekacang dan coklat cip.
Tuang dalam acuan yg telah dialas dan disapu marjerin.Bakar pada suhu 180C selama 20 minit.
Sejukkan dahulu baru curahkan sos coklat ke atasnya dan tabur lagi baki kekacang.
Jom Try Buat..
No comments:
Post a Comment