Monday, 21 November 2016

NASI GANJA

Pertama kali dengar nama Nasi Ganja secara tiba2 terus tekak teringin nak makan...tertanya2 gak sedap sangat ke nasi ni sampai digelar Nasi Ganja gitu....mesti ketagih sapa2 yg mkn nasi ni kan....kebtulan di Fb saya lihat ada yang kongsikan resipinya...so apalagi terus pegi cari bahan2 untuk buat nasi ganja ni...kebetulan besday hubby dah hampir....kiranya hidangan untuk celebrate besday dia la ni...

NASI GANJA
Sumber: Fb Ida Shahida
Bahan untuk nasi (6 orang)
4cwn beras-disyorkan beras Basmathi(saya gunakan beras Siam Cap Pisang)
6 cwn air (atau ikut jer sukatan beras anda seharian)
Bwg putih 4 ulas*
Bwg merah 8 ulas*
3 btg kulit kayu manis*
3 kuntum bunga lawang*
5 bj buah pelaga*
3 kuntum bunga cengkih*
1 bungkus sup Adabi kecil*(serbuk)
6-8 titis pewarna kuning telur
6 camca besar sos cili Maggi
Garam,gula,serbuk perisa
Minyak masak,minyak sapi

Cara membuatnya:
1.Bahan2 yg bertanda* ditumis dengan minyak masak sedikit dan campur dengan minyak sapi sikit,agak2 1/4 cwn).
2.Dah siap tumis masukkan air dan pewarna kuning telur,kacau biar sebati.
3.Masukkan 6 camca besar sos cili Maggi,garam,gula dan serbuk perisa(jika suka).Masaklah seperti biasa.

AYAM GORENG BEREMPAH
1 ekor ayam dipotong 8-12 ketul
2 sdm serbuk kunyit
2 bungkus kecil rempah kari ayam
1 sdm serbuk ketumbar-jika suka
1 sk jintan manis-jika suka
Garam,gula
3 tangkai daun kari dimayang
Dikisar dengan air:
10 ulas bwg merah
6  ulas bwg putih
halia 2"
2 btg serai

Campurkan semua bahan dlm mangkuk besar.Pastikan adunan kental dan dpt menyalut ayam dengan sempurna.Kacau sebati dan perap ayam selama 30 minit.Goreng dgn api kuat-sederhana-perlahan(main api supaya  ayam masak sekata.Klu tak kontrol api dgn baik nanti rempah yg ats ayam tu hangus pula...jadi hati2 ye.
Jika anda ada oven atau microwave boleh lah dicook dulu isi ayam tu  selama 12-15 minit.Bila dah cook keluarkan,pastu baru masukkan ke dlm adunan rempah ratus tadi...perapkan.bila buat mcm ni isi ayam betul2 masak sempurna dan cantik keadaannya bila digoreng dlm kuali-kiranya elak hangus dan tidak masak isi didalam.


Gandingan Nasi Ganja...Dalca Daging
Ayam Goreng Berempah
Pajeri Nenas

Acar Timun
Jom Try Buat....

Monday, 14 November 2016

KUIH AKOK KKEDUT

 Assalamualaikum wbt....alhamdulillah setelah hampir 8 bulan berhibernat...hihihi...akhirnya hari ni baru berkesempatan untuk update blog....semuanya gara2 kamera kesayanganku rosak....bila hantar kat kedai...maunya seribu lebih atau beli yang baru....termenung sekejap...akhirnya bawak balik umah dan dok peram kat kabinet dapur.....ketika raya aidilfitri baru2 ni  mintak tolong adik ipar yang kerja kat KL belikan lensa yang baru....harganya hampir   cecah riban gak le....apapun redha je laa...kalu tak mau mereput kamera tu ....apapun gambar akok ni saya ambil guna HP jer...banyak sangat gambar masakan saya amik dengan HP jer sementara tunggu kamera dibaiki.....Baiklah kita terus ke resipi hari ni...walaupun saya dok kat Kelantan tapi tak pernah amik tau pasal resipi akok ni...almaklumlah nak makan  beli jer...tak berbaloi rasanya nak buat sendiri...namun tatkala saya menjenguk ke blog Azlita....terasa ingin mencuba buat sendiri akok ni...ohhh rupa2nya senang jer nak buat akok ni...yg penting ada keinginan nak mencubanya yekkkk....
jom layan resipi kat bwah ni....

KUIH AKOK KKEDUT
Sumber:Azlita Masam Manis
Olahan:Mamamia

Bahan2:
6 biji telur ayam-buang tali pusatnya untuk hilangkan hanyir
200 ml santan pekat-ita guna 100ml santan KARA + air untuk dptkan 200ml(saya gunakan santan segar)
100ml air-sebaiknya air kelapa(saya guna air kelapa)
150gm nisan/gula melaka
2 sdb gula pasir (kalau tak suka manis tak perlu letak)
30gm tepung gandum
1 helai daun pandan disimpul
1/2 sdt garam
4 helai daun pandan

Cara membuatnya:


 Masak nisan bersama gula,air dan daun pandan yang disimpul.Bila gula dah larut,tuangkan santan yang dikisar bersama daun pandan.Kacau rata dan biarkan suam.kemudian ditapis.
 Ambil 4 helai daun pandan,potong halus masukkan dlm blender dan kisar bersama santan.
 Masukkan telur,tepung dan garam ke dalam blender dan kisar hingga rata.
 Tuangkan adunan telur ke dlam adunan nisan dan gaul rata.Kemudian tapis.Adunan akan berbuih macam dlm gambar.Buih ini harus dibuang supaya akok kita cantik kedutannya.Jika tak dibuang nanti kedutnya tak cantik dan permukaan akok juga tidak cantik.

 Adunan akok ini memang akan cair.Inilah adunan akok yang telah dibuang buihnya.
 Sediakan loyang muffin.Griskan loyang dengan minyak.Panaskan oven pada suhu 200C api atas bawah.
 Masukkan acuan muffin yg telah dipanaskan 15 minit...tuang adunan akok kita tadi 3/4 acuan.Bakar selama 20 minit.
 Rupa akok bila dibakar...ia akan naik menggelembung...bila dah dikeluarkan ia akan berkedut2..
 Akok yang telah dikeluarkan dari oven...secara automatik akan mengecut.....
 Ni le kejadian akok kkedut tu.....memang sedap sangat...

Jom Try Buat..