KEK COKLAT CHEESE BERHANTU
Olahan rasa:Mamamia
Bahan-bahan:
Untuk kek yang dah siap dan dibelah 2
2 biji telur
1 cawan gula halus
1 sk esen vanila
sedikit garam
1 sk dark coklat emulco
1/4 cawan air panas yang mendidih
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan minyak jagung
Bahan diayak bersama:
1 cawan tpg gandum
1/2 cawan serbuk koko
1 sk baking soda
1/2 sk baking powder
Cara membuatnya:
1.Pukul telur dan gula hingga kembang.Setelah kembang masukkan esen dan garam.
2.Masukkan air panas,susu dan minyak.
3.Seterusnya masukkan bahan2 yg telah diayak dan gaul sebati.
4.Bakar suhu 150C selama 25-35 minit teknik bained marie@water bath.
Cheese lava:
250gm cream cheese
1/4 cawan susu pekat
1/2 cawan non dairy whipping cream
Pukul semua bahan diatas hingga kental.
Ganache:
1/2 cawan dark choc beryl
1/4 cawan non dairy whipping
1 sb butter
Masak secara double boiler
Potong kek kepada 2/3 bahagian.Letakkan cheese lava seterusnya dilapiskan dengan kepingan kek.Bahagian atas kek letakkan cheese lava dan disaluti dengan coklat ganache....simpan dalam fridge selama2-3 jam baru sedap dimakan...
ni la rupa non dairy whipping cream bagi yg takpenah tengok benda alah ni ye
utk ganache saya guna uht whipping cream
ganache yang telah siap..biarkan sebentar sebelum digunakan
paipkan cheese lava ke atas setiap lapisan kek
untuk lapisan atas hias ikut kreativiti anda...saya tabur coklat cip n letak ceri bertangkai kasi naik seri skit....nak amik mood cam beli kat kedai gituuu
Jom Try Buat...