Sumber:Dapur Tanpa Sempadan
Olahan :MamaMia Kitchen
Bahan-bahan:
1biji betik mengkal-saya guna 1/2 biji shj
1 genggam ikan bilis dibersihkan dan direndam
1 keping asam gelugor
1 kiub pati ikan bilis optional
800 ml santan cair-tak letak
400 ml santan pekat-guna 500 ml santan pekat
2 batang serai diketuk-1 batang je
2 helai daun kunyit di siat
Garam,gula secukup rasa
Bahan tumbuk;
1 genggam cili padi kampung-1 biji cili merah
1 inci kunyit hidup
Cara membuatnya:
1.Betik
dikupas kulitnya,cuci dan belah 6,buang biji dan hiris serong sederhana
tebal untuk setiap bahagian betik tadi.Masukkan ke dalam periuk bersama
serai titik,bahan tumbuk,ikan bilis dan santan cair.Kacau rata dan
masak hingga mendidih dan betik empuk.
2.Tuang
pati santan,masukkan daun kunyit dan perasakan dengan garam dan
gula.Kacau dan biar mendidih dengan api sederhana dan dikacau
selalu.Masak hingga betik empuk.Jika rasa dah ok boleh matikan api.
betik ni bukan ditanam tau..tapi tumbuh dengan sendirinya selepas banjir besar tahun 2014
bahan2 yang diperlukan...
satukan semua bahan dalam periuk dan masak hingga betik empuk..
Sumber:Dapur Tanpa Sempadan
Olahan :MamaMia Kitchen
Bahan-bahan:
1biji betik mengkal-saya guna 1/2 biji shj
1 genggam ikan bilis dibersihkan dan direndam
1 keping asam gelugor
1 kiub pati ikan bilis optional
800 ml santan cair-tak letak
400 ml santan pekat-guna 500 ml santan pekat
2 batang serai diketuk-1 batang je
2 helai daun kunyit di siat
Garam,gula secukup rasa
Bahan tumbuk;
1 genggam cili padi kampung-1 biji cili merah
1 inci kunyit hidup
Cara membuatnya:
1.Betik dikupas kulitnya,cuci dan belah 6,buang biji dan hiris serong sederhana tebal untuk setiap bahagian betik tadi.Masukkan ke dalam periuk bersama serai titik,bahan tumbuk,ikan bilis dan santan cair.Kacau rata dan masak hingga mendidih dan betik empuk.
2.Tuang pati santan,masukkan daun kunyit dan perasakan dengan garam dan gula.Kacau dan biar mendidih dengan api sederhana dan dikacau selalu.Masak hingga betik empuk.Jika rasa dah ok boleh matikan api.
No comments:
Post a Comment