Sumber:daridapur kyah.blogspot
Olahan:MamaMia Kitchen
Bahan-bahan:
1/3 kg daging-dipotong nipis,cuci dan toskan-saya guna 1/2kg
1 sdt lada hitam ditumbuk
3 ulas bawang besar*
2 ulas bawang putih*
Sedikit halia*
Garam dan sedikit gula
Sedikit cuka-saya letak 1 sdt
Kisar bahan yang bertanda*
Bahan tumis:
1 inci halia dimayang
1 labu bawang besar dipotong bulat-saya potong memanjang
1 biji lada benggala-saya gantikan dgn cili merah dipotong dadu
Sedikit karot dipotong memanjang
1-2 sdt lada hitam ditumbuk-saya letak 1sdt
1 sdb sos tiram-letak 2sdb
2sdb kicap manis-letak 4 sdb
1 sdb tepung jagung dibancuh dengan 1/4 cawan air
Minyak untuk menumis
Serbuk perasa-saya tambah
Cara membuatnya:
potong nipis daging,cuci dan toskan
perap daging seketika
sediakan bahan2 tumis
bancuhan tepung jagung
panaskan minyaktumis halia hingga wangi,masukkan daging dan tutup supaya cepat empuk.Kalau nampak kering minyak tambah sedikit air.
Bila daging telah empuk masukkan sos tiram,kicap,lada hitam dan serbuk perasa.Kacau biar sebati.
Masukkan cili merah,karot dan bawang besar
akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung...sesuaikan rasa dahulu sebelum tutup api
enak dimakan dengan nasi panas...
Jom Try Buat...
No comments:
Post a Comment