Sumber:Azie Kitchen
Olahan:MamaMia Kitchen
Bahan-bahan:
6 keping roti Gardenia dipotong kiub-saya letak 7 keping
2 cawan susu segar
1/2 cawan gula kaster-saya letak gula pasir
1 sdb mentega
1/4 sk garam
2-3 biji telur dipukul ringan-saya letak 2 biji
1 sk esen vanila
Sedikit serbuk kayu manis-tak letak
Sedikit kismis
Sedikit ceri merah dan hijau-saya tambah
Cara membuatnya:
1.Panaskan susu seketika dan bila hampir mendidih,bolehlah diangkat.Masukkan roti dan kacau rata supaya ianya terendam.
2.Masukkan mentega,garam dan gula.Kacau rata dan biarkan sedikit sejuk sebelum dimasukkan telur supaya telur tidak masak.
3.Akhir sekali masukan telur dan esen vanila.Kacau rata.Jika suka masukkan sedikit kismis.
Tuang ke dalam loyang bersaiz 8" yang telah disapu dengan sedikit mentega.Masukkan loyang kedalam bekas besar yang diisi air panas untuk membakar secara steam bath.
Bakar pada suhu 180C selama 45 minit hingga 1 jam.
Roti dipotong kiub
2 biji telur dipukul ringan
Masukkan roti,mentega,garam dan gula ke dalam susu yang telah dipanaskan seketika
Bila adunan agak sejuk baru masukkan telur
Taburkan kismis
Masukkan ke dalam loyang dan taburkan sekali lagi kismis dan ceri
Bakar pada suhu 180C secara steam bath
taraa...dah masak
sedia untukdihidangkan..
Jom Try Buat..
No comments:
Post a Comment