Tuesday, 7 April 2015

JERUK MANGGA aka JERUK PAUH







Pokok mangga di belakang rumah saya mula mengeluarkan buah untuk kali  keduanya.Sewaktu kali pertama mengeluarkan hasil, buahnya begitu lebat sekali, saya buat jeruk sampai tak cukup ruang peti ais untuk menyimpannya...kali ni buahnya tidak begitu lebat seperti tahun sudah...saya suka buat jeruk kerana boleh simpan lama...kalau dibiarkan rasanya tak habis nak makan mentah dan gugur camtu jerr.... so bila saya buat jeruk ni bolehlah dibahagi-bahagikan kepada adik beradik dan bawak ke tempat kerja...boleh kengkawan rasa.....saya buat jeruk ni tak ada sukatan yang khusus main agak-agak jerr.. resipi di bawah ni adalah anggaran sahaja.....so kalau anda nak mencubanya pandai-pandailah yerr....



JERUK MANGGA aka JERUK PAUH
SUMBER:Mamamiasanasini.blogspot


Bahan-bahan:(Anggaran)

Buah mangga-5 kg
Garam kasar-1 kg
Gula pasir-3 kg
Kapur makan-2 sdm


Cara-cara:

1.Buah mangga dibelah dua,buang bijinya dan potong memanjang. 




2.Bancuh kapur makan bersama air secukupnya,tapis dan rendam mangga (hingga menenggelami buah mangga selama 1 jam).Toskan.Tujuannya supaya mangga akan menjadi rangup.

3.Bancuh garam kasar bersama air secukupnya menggunakan senduk.Bila garam sudah hancur masukkan buah mangga hingga menenggelaminya.Rendam di dalam bekas tertutup selama semalaman atau sehingga berubah warnanya.


rasakan masinnya...kalau tak masin tambahkan larutan air garam lagi...jika tidak
buah mangga lambat untuk berubah warnanya...




selepasdirendam semalaman ataupun dua malam kulit mangga akan berubah
 warnanya sekiranya dimasukkan  garam secukupnya...


4.Toskan buah mangga yang telah direndam air garam...masak gula bersama air secukupnya...biarkan sejuk baru digaulkan dengan mangga yang ditoskan tadi.Air gula juga mesti menenggelami buah mangga.Rasakan airnya jikalau kurang manis boleh tambahkan bancuhan air gula lagi...masukkan dalam bekas tertutup,simpan dalam peti...selepas semalaman sudah boleh dimakan...tetapi semakin lama disimpan semakin sedap sebab air gula sudah sebati dengan buah mangga...

5.Jika suka pedas boleh patahkan beberapa batang cili padi dan masukkan bersama larutan air gula...



taraaa...siap ...

Nota:Jeruk ini perlu disimpan dalam peti ais untuk mengelakkannya daripada berkulat kerana jeruk ini tidak diletakkan bahan anti kulat...


Jom Try Buat.....
Post a Comment